ZAŠTO JE SADA VAŽAN SCUDO ZA BILJKE MALINE?

Početak je nove sezone u uzgoju maline, i ako on bude kako treba, sve ostalo u nastavku isto tako može biti. Fenofaza pojava prvih listova jedna je od najosetljivijih u rastu i razvoju biljaka maline. Biljke maline za ovaj početni rast i razvoj koriste rezerve od prethodne sezone, a da bi se iste aktivirale potrebni su povoljni vremenski uslovi. Uobičajeno, tokom ove fenofaze uslovi vremena su veoma promenljivi, zbog čega su biljke maline već na samom startu podložne stanju stresa. Pored toga, mladi listovi, odnosno nova tkiva koja kasnije trebaju predstavljati rodne grane pod snažnim su uticajem biotskih i abiotskih faktora u ovom momentu. Ključ za uspeh je njima obezbediti snagu, zaštiti ih od svih udara koji dolaze iz vana i iznutra, te obezbediti da se potrebni procesi nesmetano odvijaju, bez bilo kojeg ograničenja. Vrlo često, u većini malinjaka nedostaju zalihe hrane, od prethodne sezone, ali je i povećan pritisak od bolesti i štetočina zbog izostavljene kontrole u istoj, odnosno zapuštenosti izdanaka. Sada, u ovoj fenofazi sve to predstavlja veliko ograničenje za dobar start, odnosno početni rast i razvoj. Da bi se sve to prevazišlo biljkama maline u ovoj fenofazi dajemo SCUDO, sistemični dvokomponentni bakar i azot uz njega kao hranjiva za biljke, te biljni peptidi koji imaju sitmulaciju na rast i razvoj biljke kao njegova jedinstvena komponenta.

DVA DELA SCUDA SADA VAŽNA ZA MALINE:

 

1.

BAKAR (Cu)
IZ SCUDA
BAKAR (Cu) IZ SCUDA

Bakar, hemijskog simbola Cu, ESENCIJALNO je hranjivo za biljke maline. Bakar je metal, i kao takav vrlo sklon različitim hemijskim reakcijama što dovodi do njegove agresivnosti ako je slobodan. Kao hranjivo za biljke bakar je NEPOKRETAN unutar njih. Esencijalno hranjivo znači da je bakar za biljke maline suštinski, odnosno životno važan. Praktično, bakar učestvuje u procesima unutar biljaka maline od kojih zavisi njihov život, a samim tim i proizvodnost, odnosno rod i kvalitet koje one ostvaruju. Kako god su biljkama maline potrebni azot (N), fosfor (P) i kalij (K), isto je tako potreban i bakar. U slučaju nedostatka bakra biljka maline ne može funkcionisati, i samim tim koristiti NPK, i ostala hranjiva, i to je polazna osnova za razumevanje ove problematike. Kako je nepokretan znači da se ne može kretati unutar biljke, i doći do mesta na kojem je potreban, i treba nešto da ga pokrene. Prema tome, nije svaki bakar isti u određenom preparatu, i to treba imati na umu prilikom odabira istog, i njegove primene. Za sve što Vam se nudi, tražite pojašnjenje, i tek kad ga dobijete, i vidite da je to potrebno Vašim biljkama pristupite njegovoj primeni. Tako mi ovdje radimo i sa SCUDOM, dajemo sva potrebna pojašnjenja i ono što on za dati momenat u rastu i razvoju Vaših biljaka maline njima može pružiti, a onda Vama dati za rezultat u proizvodnji.

 

SCUDO u ovoj fenofazi obezbeđuje bakar za život Vašim biljkama maline, a istovremeno ga čini pokretnim unutar njih, i zato je on poseban. On nije samo đubrivo sa bakrom, on je čitav sistem, program koji dovodi do ishrane biljaka sa bakrom, odnosno izvršavanja njegovih funkcija, a koje su mnogobrojne. U SCUDU bakar je vezan za biljne peptide, i to ne obične, već biološki aktivne. Zbog toga, nakon primene, SCUDO se odmah apsorbuje u listove i radi posao u celom tkivu biljke. Na taj način SCUDO štiti biljku maline i njene nove organe od stresa i šoka koji je uobičajen. Zbog inovativne veze sa biljnim peptidima rezultat primene SCUDA je brzo vidljiv. SCUDO će povećati tolerantnost biljke maline na ekološki stres (biotski i abiotski) koji je u ovoj fenofazi uobičajen.

Danas je na tržištu puno preparata na bazi bakra, kako fungicida, tako i đubriva, ali samo je jedan biostimulator, a to je SCUDO. Njegova biostimulacija je komplementarna sa ishranom i zaštitom biljaka maline, budući da poboljšava unos hranjivih materija i njihovu učinkovitost u jednom području, a u drugom poboljšava njene mehanizme odgovora i reakcije na stres. Kada koristite druge preparate na bazi bakra u suvišnim količinama, posebno fungicide koji imaju kontaktno delovanje i laku topivost na listu, te đubriva kod kojih bakar nije zaštićen ili povezan sa peptidnim vezama, aminokiselinama ili drugim oblicima zaštite, ovaj metal može biti ispran u zemljište i uništiti mikroorganizme u njemu, odnosno narušiti njegovu plodnost. PRAKTIČNO, DOK KOD OSTALIH PREPARATA POSTOJI MOGUĆNOST FITOTOKSIČNOSTI I OPASNOSTI OD ZAGAĐENJA OKOLINE, TE MOGUĆNOST KOD SCUDA NEMA, JER BAKAR KAO METAL I HRANA ZA BILJKE JE ZAŠTIĆEN PEPTIDIMA SA KOJIMA ČINI JEDNU CELINU.

 
001

 

2.

PEPTIDI
IZ SCUDA
PEPTIDI IZ SCUDA

Šta su sad peptidi u SCUDU, i zašto su oni važni biljkama maline? Peptidi predstavljaju organske spojeve nastale povezivanjem nekoliko aminokiselina peptidnim vezama (uobičajeno 2-50, odnosno može se reći postoje kratki i dugi peptidni lanci, u zavisnosti od broja aminokiselina). Peptidi imaju moć da vrlo efikasno prave kompleks, odnosno celinu sa određenim meso i mikrohranjivima biljaka. Na taj način formiraju se veoma stabilne celine peptida i hranjiva koje biljke lako prihvaćaju. Hranjiva u ovakvim celinama, odnosno spojena sa peptidima isporučuju se biljci sa visokom učinkovitošću. PRAKTIČNO, ODREĐENI ELEMENT KAO HRANJIVO ZA BILJKE SPAJA SE SA PEPTIDIMA DA BI BIO DOSTUPAN, ODNOSNO NA RASPOLAGANJU, A KAKO BI SE MOGAO USVOJITI I ISKORISTITI NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN.

U SCUDU bakar je povezan sa peptidima, zbog čega je on, iako u relativno maloj količini vrlo učinkovit, i deluje sistemično. Dakle, peptidi su ti koji čine bakar sistemičnim u biljkama. PRAKTIČNO, BAKAR JE KAO HRANJIVO ZA BILJKU NEPOKRETAN UNUTAR ISTE. MEĐUTIM SPECIJALNIM TEHNOLOŠKIM PROCESOM I SPAJANJEM SA PEPTIDIMA TA NJEGOVA OGRANIČENOST JE PREVAZIĐENA. DAKLE, BAKAR SA PEPTIDIMA U SCUDU ČINI JEDNU JEDINSTVENU CELINU KOJA IMA POSEBNE OSOBINE PONAŠANJA. Celinu biljni peptidi i bakar u SCUDU biljka maline prihvata kao svoj deo, i bez bilo kojeg ograničenja usvaja. Kada se primeni SCUDO, dok se širi kroz list, bakar iz celine sa peptidima može biti apsorbovan i iskorišten od strane ćelija unutar lista, ili on može doći do floema koji transportuje proizvode fotosinteze (fotosintate) i druge visokovredne materije do delova biljke kojima je najpotrebniji, odnosno prvenstveno u područja koja brzo rastu, imaju intenzivan rast i razvoj, kao što su novi listovi. PRAKTIČNO, BAKAR IZ SCUDA DOLAZI DO LISTOVA I RODNIH GRANA U RAZVOJU, I OBAVLJA SVOJE ULOGE, A PRVENSTVENO DAJE ČVRTOĆU, IZDRŽLJIVOST I OTPORNOST NA BIOTSKI I ABIOTSKI STRES, A ISTOVREMENO POVEĆAVA NJIHOV RASTI RAZVOJ KROZ STIMULISANJE FOTOSINTEZE.

 

Šta su sad peptidi u SCUDU, i zašto su oni važni biljkama maline? Peptidi predstavljaju organske spojeve nastale povezivanjem nekoliko aminokiselina peptidnim vezama (uobičajeno 2-50, odnosno može se reći postoje kratki i dugi peptidni lanci, u zavisnosti od broja aminokiselina). Peptidi imaju moć da vrlo efikasno prave kompleks, odnosno celinu sa određenim meso i mikrohranjivima biljaka. Na taj način formiraju se veoma stabilne celine peptida i hranjiva koje biljke lako prihvaćaju. Hranjiva u ovakvim celinama, odnosno spojena sa peptidima isporučuju se biljci sa visokom učinkovitošću. PRAKTIČNO, ODREĐENI ELEMENT KAO HRANJIVO ZA BILJKE SPAJA SE SA PEPTIDIMA DA BI BIO DOSTUPAN, ODNOSNO NA RASPOLAGANJU, A KAKO BI SE MOGAO USVOJITI I ISKORISTITI NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN.

U SCUDU bakar je povezan sa peptidima, zbog čega je on, iako u relativno maloj količini vrlo učinkovit, i deluje sistemično. Dakle, peptidi su ti koji čine bakar sistemičnim u biljkama. PRAKTIČNO, BAKAR JE KAO HRANJIVO ZA BILJKU NEPOKRETAN UNUTAR ISTE. MEĐUTIM SPECIJALNIM TEHNOLOŠKIM PROCESOM I SPAJANJEM SA PEPTIDIMA TA NJEGOVA OGRANIČENOST JE PREVAZIĐENA. DAKLE, BAKAR SA PEPTIDIMA U SCUDU ČINI JEDNU JEDINSTVENU CELINU KOJA IMA POSEBNE OSOBINE PONAŠANJA. Celinu biljni peptidi i bakar u SCUDU biljka maline prihvata kao svoj deo, i bez bilo kojeg ograničenja usvaja. Kada se primeni SCUDO, dok se širi kroz list, bakar iz celine sa peptidima može biti apsorbovan i iskorišten od strane ćelija unutar lista, ili on može doći do floema koji transportuje proizvode fotosinteze (fotosintate) i druge visokovredne materije do delova biljke kojima je najpotrebniji, odnosno prvenstveno u područja koja brzo rastu, imaju intenzivan rast i razvoj, kao što su novi listovi. PRAKTIČNO, BAKAR IZ SCUDA DOLAZI DO LISTOVA I RODNIH GRANA U RAZVOJU, I OBAVLJA SVOJE ULOGE, A PRVENSTVENO DAJE ČVRTOĆU, IZDRŽLJIVOST I OTPORNOST NA BIOTSKI I ABIOTSKI STRES, A ISTOVREMENO POVEĆAVA NJIHOV RASTI RAZVOJ KROZ STIMULISANJE FOTOSINTEZE.

 

Zašto se naglašava da su u SCUDU peptidi koji stimuliraju biljke? PEPTIDI SU KRATKI LANCI AMINOKISELINA POVEZANIH PEPTIDNIM VEZAMA. Peptidi učestvuju u izgradnji proteina, a proteini svih ostalih organa biljaka preko njihovih ćelija. Praktično se može reći da aminokiseline grade proteine tako što se povezuju u određenom obrascu čineći peptide, koji onda opet po preciznoj šemi ulaze u sastav specifičnih proteina. Ovo je osnova koju svaki stručnjak treba poznavati prilikom rasprave o proizvodima kakav je SCUDO. U SCUDU s bakrom su povezani ne obični, već peptidi koji stimulišu biljke, i koji su rezultat ekskluzivnog procesa hidrolize kompanije HELLO NATURE, nekadašanja ITALPOLLINA. STIMULIRAJUĆI PEPTIDI, ZNAČI DA SU ONI UKLJUČENI U PROCESE FUNKCIONISANJA BILJKE, JASNO, PRECIZNO I CILJANO RADE ODREĐENI POSAO NA TOM PUTU, A NE DA SU GENERALNE KOMPONENTE KOJE KADA SE PRIMENE DAT ĆE ISTI TAKAV, OPŠTI, REZULTAT. U praksu pretočeno, to znači da peptidi koje sadrži SCUDO imaju jasno i precizno definisanu ulogu u funkcionisanju biljke, te da aktivno učestvuju u gradnji proteina, koji onda rade kao enzimi, koenzimi, hormoni, i sve što je potrebno biljci.

Konkretno, i praktično, kada primenite na biljku neki proizvod sa aminokiselinama, odnosno koji ih sadrži, bez obzira koje su to aminokiseline, i koliko ih ima, prvo šta biljka treba uraditi jeste spojiti date aminokiseline po određenim kombinacijama da dobije peptide, koji su joj potrebni za sintezu specifičnih proteina. Naravno, za navedeni proces, proizvod koji primenite treba da ima aminokiseline u dovoljnoj količini, i u jasno preciziranom odnosu, kako bi biljka mogla sastaviti ono što joj treba. E sad, ko tačno zna koje aminokiseline i u kojoj količina u datom momentu trebaju biljci, odnosno u određenoj fazi njenog rasta i razvoja, jer se radi o potpuno unutrašnjoj stvari koja je nevidljiva. Odgovor je niko, nagađamo, damo šta imamo pa ako pogodimo, a vodimo se generalnom preporukom šta svaka pojedinačna aminokiselina radi, i naglašavamo koliko je ima.

 

U SCUDU nisu ove ili one aminokiseline, već su one planski i sa merom upakovane u peptide, i to ne obične, već peptide koji su biotski aktivni, koji stimuliraju procese u biljci da radi ovo ili ono, da prevaziđe ovo ili ono. Ovi peptidi se često nazivaju SIGNALNI PEPTIDI, jer su oni ti koji šalju signale da se nešto dogodi, specifično oni regulišu komunikaciju između ćelija u biljci. SCUDO sadrži skup odabranih peptida koji imaju istaknut, osiguran i prirodan biostimulacijski učinak za pospešivanje razvoja korena, klijanje i nicanje semena, poboljšanje unosa hranjivih tvari, ublažavanje učinaka abiotskog stresa i povećanje učinkovitosti đubriva. Peptidi iz SCUDA kao biološki aktivni, takođe, pomažu u sprečavanju bolesti povećanjem razine zdravlja biljaka.

ZA KRAJ, POD STRESOM, RAST I RAZVOJ BILJAKA MALINE, KAO I REPRODUKCIJA SU TIPIČNI USLOVI GDE CELINA FORMIRANA OD BAKRA I BIOLOŠKI AKTIVNIH PEPTIDA MOŽE POMOĆI U ODRŽAVANJU, POVEĆANJU POVOLJNE METABOLIČKE AKTIVNOSTI, ŠTO ĆE REZULTIRATI POVEĆANIM PRINOSOM. MOŽE SE SLOBODNO REĆI DA SCUDO OJAČAVA BILJKE MALINE U OVOJ FENOFAZI PROTIV EKOLOŠKIH STRESOVA, POMAŽE IM DA ZADOVOLJE SVOJE VISOKE POTREBE TOKOM JEDNE OD NAJOSETLJIVIJIH FAZA U SVOM RASTU I RAZVOJU.