Proizvodnja frigo, ili ohlađenih sadnica jagode podrazumeva da se u rasadnicima od baznog materijala, tzv. majčinskih biljaka proizvedenih u laboratorijskim uslovima razvijaju stoloni iz kojih nastaju živići koji dakle, predstavljaju nove biljke (sadnice), a iste se vade iz zemljišta obično početkom ili krajem zime. Nakon vađenja, makazama se uklanja staro lišće, te se takve sadnice klasiraju po kvaliteti u različite kategorije. Nakon toga, iste se pakuju u buntove, te smeštaju u adekvatnu ambalažu koja je zapakovana posebnom folijom. Naime, frigo sadnice jagode imaju začete generativne, odnosno rodne organe, a uobičajena je njihova sadnja tek u letnom periodu naredne godine, do kada se iste čuvaju u hladnjači. Optimalni momenat sadnje frigo sadnog materijala jagode jeste od polovine sedmog do polovine osmog meseca, i to je jedino voće koje se sadi u leto.
Minimalan period čuvanja sadnica jagode u hladnjači, da bi se ubrajale u kategoriju frigo sadnog materijala jeste šest meseci. Tokom perioda čuvanja u hladnjači frigo sadnice jagode prolaze fazu mirovanja, odnosno dormantnosti, te akumuliraju svoju snagu za rast i razvoj. Praktično, biljke jagode u hladnjači misle da je zima, i one miruju. Međutim, napolju završava zima, dolazi proleće, u kojem biljke jagode da su na otvorenom morale bi trošiti snagu da prežive, odnosno prilagode se nepovoljnim uslovima, i dovoljno se razviju do perioda plodonošenja. U hladnjači, međutim, one ne troše svoju snagu, već je jačaju, i tako kada napuste njene uslove dođu u toplo vreme, vrlo brzo i intenzivno započinju svoj rast i razvoj. Na taj način, u prvoj godini nakon sadnje ostvaruju puni rod.
Ekspanzija uzgoja frigo tipa sadnog materijala jagode zahvaljuje se njihovom većem potencijalu rodnosti u poređenju sa svežim zelenim sadnicama, koje su se do njihovog otkrića dominantno koristile u uzgoju. Prinos kod frigo tipa sadnice jagode zavisi od promera korenovog vrata, odnosno ukoliko je isti veći, uz normalno razvijen koren, to će i prinos biti veći. Osim pravilnosti da bolje razvijene biljke daju veći prinos, isti će takođe ovisiti i o ostalim faktorima kao što su: klimatski uslovi u kojima su sadnice proizvedene, dinamici ukorenjavanja, nivou zaštite, ishrane, i ukupnih uslova uzgoja.
Iako postoje razlike u standardima pojedinih kategorija frigo sadnog materijala jagode između država, u Evropi se najčešće koristi onaj prihvaćen u Nizozemskoj, a koji se bazira na promeru korjenovog vrata i njegovoj dužini. Prema ovom standardu frigo sadnice jagode klasifi ciraju se u nekoliko grupa, a koje možete videti ako kliknete na ovu fotografiju: