PLANOVI c i B ishrane biljaka jagode tokom sadnje u slučaju zelene kontejnerske sadnice

th
Tehnike sadnje zelenih kontejnerskih sadnica jagode

ANTISTRES TRETMAN, TE ISHRANA ZA CILJAN I USMEREN RAST I RAZVOJ ZELENE KONTEJNERSKE SADNICE JAGODE TOKOM SADNJE

Ako sadite zelenu kontejnersku sadnicu jagode, onda su ovdje recepti za Vas, odnosno sve ono što je najbolje uraditi u pogledu ishrane tokom sadnje. Naravno, postoji velika razlika u tretmanu tokom sadnje između frigo i zelene kontejnerske sadnice jagode, i zato ih mi tretiramo odvojeno. Mi smo tim stručnjaka koji ne daje generalne preporuke, pa ako se desi da određeni proizvođač može primeniti bude dobro, ako ne, biće neki drugi put, kako to radi većina orentacionih programa đubrenja ili ishrane biljaka jagode.

Mi za svakog jagodara razvijamo najbolju moguću varijantu da bi on mogao ostvariti vrhunski rezultat u svojoj proizvodnji.

Pre svega, prvo je potrebno upoznati se šta to znači kvalitetna zelena kontejnerska sadnica jagode, obzirom da se na tržištu pojavljuje sve i svašta, zatim kako ćemo znati kada je ona spremna za sadnju u plantažu, i na kraju dolaze recepti njene ishrane tokom sadnje. Važno je ovdje dati jednu napomenu, a to je da se recepti ishrane praktikuju pre sadnje zelene kontejnerske sadnice jagode, ali njihovo delovanje je ciljano nakon sadnje, odnosno tek tada se mogu videti rezultati, i zbog toga istu ovako nazivamo (da ne bude zabune, kažemo da je ishrana tokom sadnje, jer je njen učinak ključan za taj momenat, iako je tretman pre urađen).

Zelena kontejnerska sadnica jagode proizvodi se uzimanjem živića od matičnih biljaka, koje imaju najmanje dva razvijena lista. Živići se potom pikiraju u stiropolni kontejner ili saksije različite zapremine, ispunjene sa posebnim supstratom, čija je namena ožiljavanje i ukorenjavanje. Celi proces proizvodnje zelene kontejnerske sadnice jagode odvija se u namenskim prostorima tipa mrežanika, bilo da se radi o plasteniku na koji je instalirana mreža za zasenu, ili pak namenski napravljenim objektima, kao i unutar staklenika. Svi prostori u kojima se proizvodi zelena kontejnerska sadnica jagode obezbeđeni su sistemom za navodnjavanje tipa zamagljivanja ili orošavanja, te obezbeđuju potpuno sigurne uslove u pogledu eliminacije pristupa insekata koji su značajni prenosnici bolesti, posebno onih izazvanih virusima. U nastavku, na prakitčan način kroz fotografije predstavljamo tehniku pikiranja živića u saksiju prilikom proizvodnje zelene kontejnerske sadnice.

Neki rasadničari proizvode zelene kontejnerske sadnice jagode tako da živiće ne odvajaju od majčinske biljke sve dok se oni ne ožile. Takav primer predstavljen je u nastavku na fotografijama. Međutim, ono što je najčešći slučaj jeste da jagodari živiće za proizvodnju zelenih kontejnerskih sadnica uzimaju iz proizvodnih zasada. Takav pristup je jedan od razloga gubitka prinosa u proizvodnji jagode, i tu praksu treba izbegavati.

Zelena kontejnerska sadnica je sadnica koja se proizvodi od baznog matičnog, odnosno virus free (VF) materijala (tzv. ELITA) gde se iz matičnjaka, a nikako iz proizvodnog zasada uzimaju stoloni sa novoformiranim živićima. Za potrebe ožiljavanja uzimaju se živići koji nemaju formiran korenov sistem i isti se pikiraju u kontejnere ili saksije ispunjene namenskim supstratom (predstavljeno iznad na fotografijama). Proces ožiljavanja se odvija u kontrolisanim uvetima, a sadnja zelenih kontejnerskih sadnica jagode provodi se odmah nakon ožiljavanja, što je vremenski okvir od maja do avgusta. Najčešće za područje regije, sadnja se obavlja tokom leta, i uglavnom nakon što jagodar završi prethodnu proizvodnju jagode. Međutim, i kasniji momenat sadnje zelene kontejnerske sadnice jagode je moguć, posebno u slučajevima kada se nemaju odgovarajući uslovi da se pripremi zemljište za sadnju. Međutim, u tom slučaju zelene kontejnerske sadnice proizvedene u stiroplonim kontejnerima trebaju se presaditi u saksije veće zapremine. S druge strane, zelene kontejnerske ssdnice jagode proizvedene u saksijama mogu se nesmetano razvijati određeni period, s tim da im se obezbede odgovarajući uslovi, te da se prilikom sadnje obavezno povede računa o zamršenom korenu koji je sklon kruženju na dnu saksije, što je nepoželjna pojava.

Zelene kontejnerske sadnice mogu se proizvoditi u kontejnerima od stiropora u koje stane više komada (broj zavisi od veličine sadnog mesta), ili pak u pojedinačnim saksijama različite zapremine, koja je uglavnom prilagođena zahtevima proizvođača. U oba slučaja tehnološki proces je isti.

Zelena kontejnerska sadnica jagode koja je spremna za sadnju, pre i tokom iste mora se pripremiti na odgovarajući način, kako bi proizvođač ostvario njene prednosti. Šta treba uraditi sa zelenom kontejnerskom sadnicom pre i tokom sadnje u pogledu ishrane pogledajte klikom ispod.
ANTISTRES TRETMAN, TE ISHRANA ZA CILJAN I USMEREN RAST I RAZVOJ ZELENE KONTEJNERSKE SADNICE JAGODE TOKOM SADNJE