Žuta ITALPOLLINA je jedinstvena u odnosu na sva ostala organska peletirana đubriva po tome što sadrži BIOLOŠKI AKTIVNU ORGANSKU MATERIJU. Šta je to praktično? TO JE ORGANSKA MATERIJA SA IZRAZITO VISOKIM SADRŽAJEM MIKROORGANIZAMA KOJI STIMULIŠU RAST I RAZVOJ BILJAKA JAGODE, TE POVEĆAVAJU PLODNOST, ODNOSNO PROIZVODNOST ZEMLJIŠTA. Nijedno drugo organsko peletirano đubrivo ne sadrži toliku količinu mikroorganizama kao žuta ITALPOLLINA. Sada je pitanje, zašto je to jagodarima važno? Važno je zbog toga što žuta ITALPOLLINA radi poseban posao u proizvodnji, a to druga organska peletirana đubriva ne mogu. U nastavku samo jedan deo posla koji radi žuta ITALPOLLINA za jagodare, i zbog čega je trebaju korisiti kao jedinstveno rešenje.
RAZLOG 1
Biološki aktivna organska materija ključna je za plodnost zemljišta, odnosno njegovu proizvodnost. zemljište je živ medij, u kojem se odvija niz procesa zahvaljujući prisustvu mikroorganizama. Bez mikroorganizama zemljište bi bilo bez života, i ne bi bilo sposobno da podrži rast i razvoj biljaka jagode, iako proizvođači redovno dodaju đubriva. Da bi biljka iskoristila bilo koje hranivo koje dolazi iz đubriva ili se nalazi u zemljištu, potrebne su aktivnosti određenih mikrooroganizama. ULOGA MIKROORGANIZAMA U ZEMLJIŠTU JE NEZAMENJIVA. Praktično, kada primenite žutu ITALPOLLINU vi zemljištu dajete mikroorganizme koji su mu život, podstičete procese u njemu, jačate njegovu plodnost, odnosno proizvodnost. Posebno je važno naglasiti da plodno zemljište ublažava stres za biljke jagode. Stres za biljke jagode jeste onaj koji se javlja kao rezultat uslova rasta koji nisu optimalni, a najčešće dolazi zbog: ekstremne vrednosti temperature vazduha i/ili zemljišta prekomerne ili suvišne vlage, produženog razdoblja slabog intenziteta svetlosti, te dugog perioda mirnog vremena ili trajno visokih vetrova. U bilo kojem od navedenih slučajeva rešenje nije dodavanje đubriva, odnosno hraniva, već mikroorganizama i organske materije.
OVO JE PRVI OD NIZA RAZLOGA ZAŠTO JAGODARI TREBAJU ŽUTU ITALPOLLINU.
RAZLOG 2
Prvi razlog je ukazao na važnost mikroorganizama u zemljištu, a drugi predstavlja značaj organske materije. Organska materija je ključna hrana za mikroorganizme u zemljištu, a koji određuju njegov život. Mikroorganizmi u zemljištu imaju izuzetno važnu ulogu u ishrani biljaka, a to je da hraneći se organskom materijom istu razgrađuju, pri čemu oni izlučuju određene materije, koje deluju na oslobađanje, odnosno otpuštanje hraniva, a rezultat je da ona postaju dostupna za usvajanje od strane korena biljaka jagode. Važno je naglasiti da su mikroorganizmi bolji takmičari od korena za resurse zemljišta, a tako i hraniva, i zbog toga je njihova uloga u ishrani biljaka neprocenjiva. Zahvaljujući mikroorganizmima, zemljište je živo, što praktično znači da se u njemu kontinuirano odvijaju određeni hemijski i biohemijski procesi, a koji doprinose da jagodari ostvare visok prinos i kvalitet ploda. KONKRETNO, OVO ZNAČI DA BEZ OBZIRA KOJE MINERALNO ĐUBRIVO KORISTITE PRILIKOM PRIPREME ZEMLJIŠTA, AKO JE NJEGOV ŽIVOT NARUŠEN, NEMA MIKROORGANIZAMA, REZULTAT U PROIZVODNJI ĆE IZOSTATI. I UPRAVO JE TO RAZLOG ZBOG KOJEG VELIKI BROJ JAGODARA GUBI PRINOS. Zato je važno da izaberete biološki aktivnu organsku materiju, odnosno primenite žutu ITALPOLLINU, jer ona već sadrži mikroorganizme koji podržavaju rast i razvoj biljaka jagode, kao i plodnost zemljišta. Godinama uzgajajući jagodu na istom mestu, te koristeći samo mineralna đubriva prilikom pripreme zemljišta, populacije mikroorganizama se smanjuju u njemu, i dolazi do narušavanja njegove plodnosti. Zemljišta čija je plodnost narušena više nisu u mogućnosti da pozitivno odreaguju na primenu đubriva, i značajno imaju smanjenu efikasnost ishrane biljaka. Praktično, jagodar svake godine radi isto, čak dodaje i više mineralnih đubriva, ali ima sve slabiju i slabiju proizvodnju. Razlog je da mu nedostaje organska materija i mikroorganizmi, jer samo oni mogu popraviti plodnost zemljišta, i dati bolju proizvodnju.
RAZLOG 3
Organska materija u zemljištu ima više uloga, a jedna od njih, odnosno kao hrana za mikroorganizme predstavljena je u rubrici RAZLOG 2 zašto bi jagodari trebali koristiti žutu ITALPOLLINU prilikom pripreme zemljišta za sadnju jagode. RAZLOG 3 dalje naglašava važne uloge organske materije u proizvodnji jagode. Praktično, za uspešan uzgoj jagode organska materija u zemljištu je nezamenjiva, i ništa drugo ne može obaviti njene uloge. Praktično, organska materija je od izuzetne važnosti, odnosno ima neprocenjivu ulogu kod fizičkih i biohemijskih osobina zemljišta, a koje određuju njegovu plodnost. Najjednostaviji primer jeste da organska materija povećava kapacitet zadržavanja vode, te obezbeđuje bolju strukturu, i na taj način povoljniji ambijent za rast i razvoj korena. Jednostavno, koren jagode bolje raste i razvija se sa izobiljem organske materije u zemljištu, koja mu dođe kao udobno stanište. S druge strane, organska materija ima značajan uticaj na pH vrednost zemljišta. Godinama, jagodari koristeći samo mineralna đubriva narušili su prirodnu pH vrednost zemljišta, zbog koje je došlo do smanjene njegove proizvodnosti. Održavanje pH vrednosti zemljišta je faktor njegove plodnosti, koji proizvođači jagode najčešće zanemaruju. Zašto je pH vrednost zemljišta toliko važna jagodarima? pH vrednost jagodarima je važna iz razloga što ona određuje da li će određena hraniva biti dostupna za koren biljaka, ili će ostati blokirana, ili u još gorem slučaju toksična za njih. pH ima vrlo snažan uticaj na rast i razvoj biljaka jagode i njihove performanse, posebno imajući u vidu na dominantno korištenje vodotopivih đubriva. Praktično, u konačnici prinos i kvalitet plodova jagode ne zavisi od toga koliko i kojeg ste đubriva dodali, već da li su hraniva potrebna biljkama iz njih u datom momentu bila dostupna za usvajanje, a tu značajnu ulogu ima pH.
RAZLOG 4
I kod ovog razloga govorimo o važnosti kvalitetne, biološki aktivne organske materije u proizvodnji jagode. Organska materija je odgovorna za strukturu zemljišta. Praktično, šta je to struktura zemljišta? Mnogi jagodari znaju kad je dobro pripremljeno zemljište za sadnju jagode, kada se rasipa, ili suprotno kada je zgrudvano, kada se lepi, i slično, ali nisu upoznati sa činjenicom da je to struktura zemljišta. Struktura zemljišta rezultat je načina na koji se njegovi delovi raspoređuju kako bi formirali stabilne, velike čestice zemlje koje mu određuju jedinstvena fizička svojstva, kao što su obrada, lakoća manipulacije, inflitracija vode i drenaža, izmena vazduha. U uzgoju jagode koristi se velika količina vode primenjena u zonu banka, i ishrana se uglavnom provodi zajedno sa navodnjavanjem korištenjem vodotopivih đubriva. Jedan praktičan primer sa kojim se jagodari najčešće susreću: ako struktura zemljišta nije dobra, tada dolazi do nakupljanja vode u zoni korena, a istovremeno i soli iz vodotopivih đubriva koja se akumuliraju u određenoj zoni, i dolazi do stradnja biljaka jagode, ili u najblažem slučaju do smanjenja proizvodnje. Raspored čestica i strukturna stabilnost zemljišta poboljšavaju se sa dodavanjem organske materije, što rezultira formiranjem agregatnih čestica radi lakšeg prodiranja vode i izmene vazduha, što je suština da bi koren biljaka funkcionisao, odnosno disao. Uspostavljena struktura zemljišta može se promeniti njegovim neracionalnim korištenjem, što je značajan broj jagodara radio godinama, i zato sada treba žuta ITALPOLLINA prilikom pripreme zemljišta.