Ishrana biljaka jagode tokom ciklusa proizvodnje prvenstveno se obavlja primenom vodotopivih đubriva (fertigacija i nutrigacija). Kako se data hraniva ne bi isprala iz zemljišta, odnosno ostala na raspolaganju korenu biljaka jagode za usvajanje, potrebna je značajna količina organske materije, i to one koja je biološki aktivna. Praktično, u zemljištu se nalazi život, zato kažemo da je ono živ medij u kojem raste i razvija se koren biljaka jagode. Organska materija u zemljištu, najjednostavnije rečeno, služi kao rezervoar hraniva i vode za biljke jagode, ali ona je i hrana za mikroorganizme, koji čine jedan deo života zemljišta. Mikroorganizmi koji se nalaze u zemljištu dobijajući signale od korena biljaka jagode oslobađaju potrebna hraniva iz organske materije, i ona postaju dostupna za usvajanje. Takođe, mikroorganizmi u zemljištu koji podstiču rast i razvoj biljaka jagode imaju ulogu direktne i indirektne odbrane od onih koji su patogeni, i dovode do pojave i razvoja bolesti.
Konkretno, đubrivo ITALPOLLINA 3-3-3 je suštinski važno u proizvodnji jagode, i zato se pod obavezno ono smatra za primenu prilikom pripreme zemljišta. Kada primenite đubrivo ITALPOLLINA 3-3-3 prilikom pripreme zemljišta za sadnju jagode, tokom celokupnog ciklusa proizvodnje ono će doprineti smanjenju sledećeg:
1. ŠOKA, STRESA ZA BILJKE JAGODE - Stres kod biljaka jagode označava stanje fiziološke i biohemijske neravnoteže, uzrokovano raznim nepovoljnim uslovima uzgoja ili podražajima. Stanje stresa kod biljaka jagode može biti izazvano sa dve vrste fatora biotski (živi organizmi) ili abiotski (neživi faktori), i oni mogu imati štetan uticaj na njihov rast, razvoj, kao i celokupno zdravlje. Jedan od najčešćih razloga za pojavu stresa kod biljaka jagode jesu nepovoljni uslovi zemljišta. Praktično, Vi godinama jagodu uzgajate na istom mestu i primenjujete iste recepte đubriva. Posledica takvog pristupa jeste narušavanje plodnosti, odnosno proizvodnosti zemljišta, kako putem smanjenja sadržaja organske materije, promene pH vrednosti, tako i akumulacije suvišnih količina hraniva. Sve to izaziva stres kod biljaka jagode koji se onda manifestuje kroz grubitak prinosa. Koren biljaka jagode je posebno osetljiv na stres kao posledicu uslova suvišne količine vlage u zemljištu. Višak vlage u zemljištu predstavlja povoljne uslove za razvoj bolesti korena, što dodatno povećeva stres za biljke jagode. Praktično, da bi biljka jagode rasla i razvijala se, a tako i plodonosila zadovoljavajući prinos i kvalitet ploda, njen koren mora da diše. Disanjem koren proizvodi energiju potrebnu za normalno funkcionisanje biljaka jagode. Ako se koren guši u vodi, on ne može da diše, jer mu nedostaje vazduha, i vrlo često imate naglo sušenje i propadanje biljaka jagode neposredno pred samu berbu. Primenom đubriva ITALPOLLINA 3-3-3 poboljšavate plodnost zemljišta, odnosno njegovu proizvodnost koja podrazumeva da podrži rast i razvoj biljaka jagode i ostvarenje visokih prinosa i kvaliteta ploda bez obzira na uslove uzgoja. Takođe, vremenske prilike su jedan od najčešćih faktora uzroka stresa kod biljaka jagode, a plodnost zemljišta je jedan od prvih odbrambenih mehanizama koji pomaže da se on prevaziđe.
2. EROZIJU ZEMLJIŠTA I DEGRADACIJU - Ishrana biljaka jagode provodi se dominantno fertigacijom, odnosno dodavanjem đubriva sa navodnjavanjem. Da bi se biljka jagode nahranila, praktikuju se redovni obroci raspoređeni po fenofazama, u kojima se vodotopivo đubrivo različitih formulacija intenzivno primenjuje tokom čitavog perioda vegetacije. Prema tome, u proizvodnji jagode navodnjavanje je vrlo intenzivno, jer pored uloge da obezbedi vodu za biljke, ima i onu da redovno, u kontinuitetu dostavlja i hranu. Zbog toga, nije neuobičajeno da vrlo često dolazi do narušavanja strukture zemljišta, a koja je ključno važna za njegovu plodnost. Praktično, organska materija je ta koja povezuje komponente zemljišta u stabilne strukture, čime se stvaraju povoljni uslovi za nesmetan rast i razvoj biljaka jagode, tako da one mogu ostvariti zadovoljavajući prinos i kvalitet ploda. Međutim, ako organska materija nedostaje, tada može doći do erozije i degradacije zemljišta, što ne znači da vi to morate videti kako ste uobičajeno navikli usled poplava i vremenskih nedaća. Naprotiv, to što se dešava u zemljištu okom ne vidite, ali posledice koje nastaju zbog toga su veoma uočljive u gubitku prinosa. Primenom đubriva ITALPOLLINA 3-3-3 jagodari sada imaju mogućnost da navedeno prevaziđu.
3. GUBITAK AZOTA (N) ISPIRANJEM - Azot predstavlja hranivo potrebno u najvećim količinama u proizvodnji jagode. Bez azota biljke jagode neće imati dovoljan rast i razvoj potreban za ostvarenje vrhunskih prinosa. No, u prekomernim količinama azot takođe može praviti problem u proizvodnji, a jedan od najčešćih jeste pojava određenih bolesti. Vrlo često jagodari vrše intenzivnu primenu azota u proizvodnji, obzirom da većina formulacija vodotopivih đubriva koje se koriste sadrže njega. Pored toga, jagodari koriste i azotna vodotopiva đubriva, poput kalcijevog nitrata, amonijum sulfata i slično. Koliko biljke jagode od ukupno primenjenog azota iskoriste, malo jagodara vodi računa, i uglavnom značajne količine bivaju izgubljene. Sad se sigurno pitate kako dolazi do gubitka azota, i zašto je to važno? Gubitak azota ispiranjem iz zemljišta predstavlja situaciju u kojoj se azotna materija koja je prisutna u zemljištu ispira ili otpušta izvan korena biljaka jagode. Ovaj gubitak može se dogoditi kada su uslovi za ispiranje pogodni, kao što su prekomerne količine vode ili nepravilno upravljanje azotnim đubrivima, dva najčešća razloga u proizvodnji jagode. Prekomerno navodnjavanje jedan je od najčešćih faktora koji dovode do ispiranja azota u proizvodnji jagode. Praktično, ako je zemljište prenatrpano vodom, ili je izloženo jakim kišama, višak vode može isprati azotne spojeve iz zemljišta, odnosno doprineti njihovom ispiranju u donje slojeve istog. Drugi faktor jeste zadržavanje vode u zemljištu, što je prevenstveno posledica nedostatka dovoljnih količina organske materije. Ako zemljište slabo zadržava vodu, ona će se brže kretati kroz njega noseći azot sa sobom. To se najčešće događa na peskovitim ili rastresitim zemljištima koja ne zadržavaju vodu dovoljno dugo da se biljke mogu adekvatno obezbediti hranivima. Treći najčešći faktor jeste upotreba vodotopivih, brzo otpuštajućih đubriva. Kada se koriste brzo otpuštajuća azotna đubriva koja oslobađaju velike količine azota odmah, postoji veći rizik od njegovog gubitka ispiranjem. Ako se ova đubriva ne upotrebljavaju u skladu s preporukama ili se koriste u pogrešnoj količini, višak azota može biti ispran iz zemljišta pre nego što ga biljke mogu usvojiti. Rešenje za sve navedeno jeste primena đurbiva ITALPOLLINA 3-3-3, i zato ga mi preporučujemo prilikom pripreme zemljišta za sadnju biljaka jagode.
4. NEDOSTATAK HRANIVA – Osnovni rezervoar za hraniva u zemljištu jeste organska materija, i to smo mnogo puta do sada naglasili. Kada primenite đubrivo ITALPOLLINA 3-3-3 na prvom mestu u zemljište unosite značajnu količinu biološki aktivne organske materije, koja sprečava da dođe do ispiranja hraniva, već se ista zadržavaju. Naravno, mikroorganizmi koji se nalaze u toj organskoj materiji postepeno, spram potreba biljaka jagode oslobađaju hranjiva i čine ih dostupnim za koren biljaka jagode. Takođe, mikroorganizmi svojom aktivnošću dovode do oslobađanja hranjiva koja su godinama usled neracionalnog korištenja đubriva i upravljanja zemljištem akumulirana u istom. Dakle, sa ITALPOLLINA 3-3-3 ne samo da dodaje biljkama jagode potrebna hraniva, već i utičete na njihovo otpuštanje iz formiranih akumulacija u zemljištu, ili pak doprinosite formiranju mesta na kojima će se ona zadržavati i biti na raspolaganju korenu za usvajanje. Na taj način, doprinosite smanjenju nedostatka hraniva u zemljištu za biljke jagode.
5. PRIMENU ĐUBRIVA – Dodavanjem organske materije zajedno sa mikroorganizmima u zemljište za rezultat ima veću mogućnost skladištenja hraniva i otpuštanja onih koja se nedostupna. Primena đubriva prilikom pripreme zemljišta za sadnju biljaka jagode predstavlja osnovu za fertigaciju i nutrigaciju. Praktično, to znači da njihovo planiranje se obavlja na osnovu onoga što ste primenili prilikom pripreme zemljišta, jer dobar temelj tokom ciklusa proizvodnje dovodi do boljeg stanja biljaka kada je istim potrebno manje dopunskih intervencija prilikom ishrane ili regulisanja različitih stanja stresa. Praktično, primenom ITALPOLLINA 3-3-3 doprinosite smanjenju potrebnih količina vodotopivih đubriva, i jednostavno praktikujete održivu proizvodnju. Održiva proizvodnja znači da redovno, bez obzira na uslove uzgoja, Vi ostvarujete onakve rezultate kakve želite u proizvodnji, bez većih intervencija u pogledu ulaganja, ili inputa koji vrše uticaj na okolinu.