
PLAN
je vrhunac u ishrani biljaka jagode, praktično najveći nivo koji proizvođač može dosegnuti. PLAN
nisu samo recepti ishrane biljaka jagode, već je to potpuno novi model, koncept, odnosno način razmišljanja u uzgoju. Recepti u PLANU
obuhvataju najbolja svetska rešenja kada je u pitanju ishrana biljaka jagode u svrhu jačanja njihove prirodne otpornosti na uzročnike biotskog stresa. PLAN
je definitivno ishrana budućnosti, obzirom da zadovoljava sve segmente proizvodnje jagode u današnje vreme, a posebno održivi uzgoj i visok stepen biološke ispravnosti finalnog proizvoda.
U praksi, PLAN
ishrane biljaka jagode su recepti koji podstiču, jačaju i održavaju njihovu prirodnu otpornost na bitoski stres. Biotski stres kod biljaka je stanje u kojem one ne funkcionišu onako kako bi trebale za datu fenofazu, odnosno njihov normalan rast i razvoj je narušen od strane živih faktora koji izazivaju štetu u proizvodnji i umanjuju prinos, a to su prvenstveno bolesti izazvane virusima, gljivicama, bakterijama i slično, te insekti štetnici.
OVO JE NEŠTO APSOLUTNO NOVO ZA JAGODARE, I JEDINSTVENO U REGIJI. Prirodna otpornost biljaka na biotski i abiotski stres je sasvim sigurno jedan fenomen sa kojim se većina proizvođača jagode prvi put upoznaje. Da li ste se ikada upitali da li može jedna biljka drugoj javiti da su u opasnosti, da dolazi opasnost, kao kod životinja, kada jedna jedinka oglašavanjem upozorava druge? Da, moguće je, zapamtite, i upravo je to taj mehanizam koji je iskorišten u podsticanju prirodne otpornosti biljaka jagode na biotski stres. Takođe, da li ste razmišljali na koji način kod biljke kojoj je napadnut jedan organ informacija, signal ili upozorenje prelazi na ostale organe, i da li je to moguće? Da, moguće je, i na takvim saznanjima je razvijen PLAN
ishrane biljaka jagode.
U PLANU
ishrane biljaka jagode za kontrolu uzročnika biotskog stresa koriste se đubriva, a ne fitofarmaceutska sredstva. Prema tome, nema karence, niti opasnosti od rezidua u finalnom proizvodu. Praktično, može se reći da su recepti u PLANU
jedan vid jačanja mehanizma prirodnog imuniteta kod biljaka jagode. No, oni nisu samo to, već u najvećem broju slučajeva đubriva koja se preporučuju imaju sposobnost direktnog delovanja na patogene organizme i štetne insekte, bilo da ih uništavaju ili pak odbijaju, kreirajući nepovoljne uslove za njihov opstanak. Pored toga, đubriva koja sadrže recepti u PLANU
ishrane biljaka jagode utiču na odvijanje fizioloških procesa u biljkama, a koji za rezultat imaju jačanje ili stimulisanje njihove prirodne otpornosti na uzročnike biotskog stresa.
PLAN
ishrane biljaka jagode bazira se na KRITIČNIM TAČKAMA koje u ovom slučaju predstavljaju BILO KOJI POREMEĆAJ U ODVIJANJU PERIODA ILI FENOFAZE RASTA I RAZVOJA UZROKUJUĆI ŠTETU ZA PROIZVOĐAČA, DIREKTNO ILI INDIREKTNO. Praktičan primer kritične tačke jeste bolest koja izaziva trulež plodova jagode uništavajući iste, i na taj način za proizvođača izazivajući štetu smanjenjem prinosa. Svaki period i fenofaza u rastu i razvoju biljaka jagode može imati jednu ili više kritičnih tačaka. Prema tome, praktična implementacija PLANA
podrazumeva da pratite kritične tačke za određenu fenofazu, i kada se one predviđaju ili pojave, primenite date recepte na vreme. PLAN
se može primenjivati samostalno u proizvodnji jagode, ali se najbolji rezultati ostvaruju kada se on koristi u kombinaciji sa ostalim PLANOVIMA ishrane biljaka jagode.