PLAN a

uobičajena ishrana biljaka jagode

PLAN a predstavlja uobičajeni nivo ishrane biljaka jagode, odnosno ono kako to većina jagodara praktikuje. PLAN a obuhvata SADAŠNJE SVE RAZLIKE U ISHRANI BILJAKA JAGODE, od kojih su razvijeni jedinstveni recepti prilagođeni za svako vreme i mesto, kao i proizvođača. PLAN a definisan je prema odabranim fenofazama rasta i razvoja kroz koje biljka jagode prolazi u uobičajenim uslovima uzgoja, i za koje se smatra da ima naglašenu potrebu za hranjivima. PLAN a sadrži recepte ishrane kada su biljke jagode u uzgoju bez izraženih stanja stresa. Takođe, PLAN a usklađen je sa aktivnostima koje je uobičajeno potrebno provesti u uzgoju. Ključna razlika između PLANA a i drugih orentacionih programa ishrane biljaka jagode jeste što svaki jagodar za svoju situaciju planira ishranu prema proceni stanja, a ne da svi rade sve isto. Takođe, PLAN a sadrži jedinstvene formulacije hranjiva u inovativnim đubrivima, kao i biostimulatore za njihovo efikasnije iskorištavanje i specifično delovanje, uz stimulaciju rasta i razvoja biljaka jagode.

PLAN a se razlikuje u zavisnosti od toga da li se tek počinje sa proizvodnjom jagode, kao i od starosti plantaže, odnosno da li su biljke u prvoj godini rodnosti, ili je pak druga godina roda. Prema tome, praktično može se reći da postoje tri PLANA a, i ona su ovdje predstavljena odvojeno.

001
Praktična primena PLANA a uobičajene ishrane biljaka jagode prilikom pripreme zemljišta za sadnju

... uobičajena primena đubriva, odnosno onako kako to većina jagodara radi... obuhvata SADAŠNJE SVE RAZLIKE U ĐUBRENJU/ISHRANI BILJAKA JAGODE, SA IZRAŽENOM OSETLJIVOŠĆU UZGOJA SPRAM USLOVA PROIZVODNJE... definisan je prema redosledu radnji prilikom pripreme zemljišta za sadnju biljaka jagode koje proizvođači uobičajeno praktikuju...

002
Praktična primena PLANA a u prvoj godini roda

Zašto postoji PLAN a za prvu i drugu godinu rodnosti biljaka jagode? Na prvom mestu zbog različite količine hranjiva. Prve godine uvek se planiraju manje količine hranjiva zbog osnovne gnojidbe u sezoni sadnje. Takođe, prve prihrane praktikuju se sa manjom količinom vode zbog naglašene vlage u zemljištu. Ako se u prvoj godini roda pretera sa količinom đubriva, doći će do povećanja EC vrednosti, i blokade kod ishrane biljaka jagode. Naravno, u zavisnosti od broja bokornica koje se razviju prve godine planira se i ishrana biljaka jagode.

003
Praktična primena PLANA a u drugoj godini roda

Najveći broj proizvođača nastavlja uzgajati jagodu i za drugu godinu roda, i zato smo razvili i ovaj PLAN a. Pored toga, količine hrane koje su potrebne biljkama jagode u drugoj godini veće su u odnosu na prvu. Takođe, ne postoji opasnost od povećanja EC vrednosti kada se u prvim prihranama koristi manja količina vode, iz razloga što se tokom leta prilikom navodnjavanja ispere jako velika količina hranjiva iz zone korena. Druge godine proizvođač ima mogućnost da ostavi potreban broj bokornica, te da odabere najbolje, i spram toga planira ishranu biljaka jagode. Samo najbolji jagodari mogu uočiti razlike nijansi između ova dva PLANA a, i zato su oni posebno predstavljeni.