PLAN

c-i
INOVATIVNA ISHRANA BILJAKA VISOKOŽBUNASTE BOROVNICE U RODU

Šta je PLAN c ishrane biljaka visokožbunaste borovnice?

PLAN c INOVATIVNE ISHRANE BILJAKA VISOKOŽBUNASTE BOROVNICE U RODU je nešto što do sada niste imali priliku primenjivati u proizvodnji, i zato je veoma važno navesti neke praktične smernice za njegovo potpuno razumevanje. Generalno, svi proizvođači borovnice hrane svoje biljke, ali svi oni ne ostvaruju iste rezultate. Čak šta više, jedni mogu biti uspešni, a drugi neuspešni, iako biljke borovnice hrane identično. Takođe, mali je broj proizvođača koji spram uloženog u ishranu biljaka dobiju takav rezultat koji to opravdava. Uvek se u proizvodnji borovnice pojavi neki gubitak prinosa, uvek se dobije manje od očekivanog, preporučenog, bez obzira što se hrani, sve radi, i to je ono što proizvođačima bude čudno. Ključ je u tome da ishrana koju proizvođač praktikuje u uzgoju borovnice ima najveći uticaj na rezultat koji će se ostvariti u proizvodnji. Međutim, ishranu biljaka borovnice ne čine samo hranjiva koja su grupisana kao primarni, sekundarni i tercijarni elementi, odnosno azot (N), fosfor (P), kalij (K), kalcij (Ca), magnezij (Mg), sumpor (S), željezo (Fe), mangan (Mn), cink (Zn) i drugi, već je ona mnogo složenija. Praktično, biljka borovnice na raspolaganju može imati sva potrebna hranjiva u vidu navedenih elemenata, ali ne biti u stanju da ih konzumira, odnosno nahrani se. To znači, da je kod ishrane biljaka visokožbunaste borovnice od izuzetne važnosti kako one funkcionišu, odnosno kako se odvijaju svi mehanizmi potrebni za njihov nesmetan rast, razvoj i plodnošenja, a koji se nazivaju fiziološki procesi.

Navedeno je jedan od razloga zašto smo mi razvili abcd PLANOVE ISHRANE BILJAKA VISOKOŽBUNASTE BOROVNICE umesto jednog orentacionog programa, koji je do sada bio uobičajen, i praktikovan od strane većine proizvođača borovnice. PLANOVI abcd imaju ulogu planiranja ishrane biljaka visokožbunaste borovnice uzimajući u obzir sve potrebne faktore u uzgoju, a ne samo da preporučuju đubriva orentaciono.

Da bi saznali šta je PLAN c, za početak treba predstaviti nivoe ishrane, koji se definišu spram đubriva koja proizvođači borovnice koriste, i rezultata koje postižu njihovom primenom:

OBIČNA, UOBIČAJENA, KLASIČNA, ORENTACIONA ISHRANA

Ovo je način ishrane koju praktikuje najveći broj tradicionalnih proizvođača uobičajenih kultura voća na području regije. U uzgoju borovnice na početku je bilo onih proizvođača koji su ovakav način ishrane pokušali praktikovati. Aktuelno, sada je njihov broj simboličan, jer su videli da od takvog pristupa ishrani nema rezultata. Visokožbunasta borovnica nije biljka koja se može hraniti ovakvom ishranom, ona ima potpuno drugačije zahteve spram uslova uzgoja u odnosu na druge kulture, i zbog toga njena specifičnost prema ishrani. U ovom načinu ishrane, proizvođači biljke hrane prvenstveno primenom konvencionalnih đubriva, koja uglavnom apliciraju na zemljište.

POBOLJŠANA ISHRANA

Predstavlja način ishrane u kojem proizvođači visokožbunaste borovnice primenjuju posebna organska i organo-mineralna, zatim vodotopiva i folijarna đubriva, njihove različite formulacije, te kombinacije makro i mikro elemenata. Ovo je ishrana koju praktikuje većina proizvođača borovnice. Poboljšanu ishranu, koja je potpuno prilagođena specifičnim zahtevima njenih biljaka, definisana spram njihovih potreba, i raspoređena prema periodima i fenofazama rasta i razvoja, mi smo praktično upakovali u PLAN a. Najveća razlika između orentacionih programa ishrane koji se uobičajeno koriste i PLANA a jeste prilagođenost za svakog proizvođača, bez obzira ne vreme i mesto (planiranje prema konkretnoj situaciji). Proizvođače borovnice koji praktikuju ovakav način ishrane nazivamo STANDARDNIM;

NAPREDNA, DOPUNSKA ISHRANA

Ovaj način ishrane podrazumeva da proizvođači borovnice, uz PLAN a, koriste napredna đubriva koja obezbeđuju dopunsku ishranu na postojeću, ili obezbeđuju uslove za bolje iskorištavanje hranjiva od strane biljaka. Napredna ishrana pre svega podrazumeva primenu aminokiselina i peptida, mikrobioloških đubriva, gel forme đubriva, specifične formulacije i kombinacije hranjiva koje su ranije bile nezamislive, a koji su korektori ili dopuna postojećim receptima đubrenja. Ovi proizvođači fokusiraju se da kako hrane biljke visokožbunaste borovnice, tako obezbeđuju hranu i za zemljište, jačajući njegovu plodnost. Značajan je broj proizvođača visokožbunaste borovnice koji primenjuje naprednu ili dopunsku ishranu, i to je praktično PLAN b. Ovaj nivo ishrane je osnova, početak, ili baza u uzgoju visokožbunaste borovnice. Za proizvođače borovnice koji praktikuju ovakav način ili nivo ishrane kažemo da su NAPREDNI;

INOVATIVNA ISHRANA -

Opisno, ovo je vrh brega, ili najveći nivo koji proizvođač borovnice može dostići u ishrani biljaka, i to rade samo najbolji. Ona dolazi nakon svih prethodnih kada se hoće više i bolje u proizvodnji, ili kada je proizvodnja ugrožena, prvenstveno zbog abiotskih faktora okoline. Ovaj nivo ishrane je potpuno drugačiji koncept i pristup, obzirom da se fokus stavlja na prevazilaženje ključnih ograničenja u proizvodnji, odnosno kritičnih tačaka poput mraza, suše, blokade hranjiva i slično. Tako inovativna ishrana obuhvata prvenstveno promotore hormona pomoću kojih se utiče na fiziologiju, odnosno funkcionisanje biljke, reguliše stanje stresa, obezbeđuje bolje iskorištavanje đubriva, zatim đubriva koja ciljano stimulišu, blokiraju ili regulišu određene fiziološke procese u biljakama – što obezbeđuje da biljka borovnice neometano funkcioniše bez obzira na uslove uzgoja. Za takva đubriva kažemo da su inovativna - svakim danom bez obzira na uslove čine bolje za biljke, te multifunkcionalna - pružaju mnogo više od ishrane biljaka. Proizvođači borovnice koji praktikuju ovaj model ishrane su VRHUNSKI. Praktično, ova ishrana je PLAN c.

Dakle, PLAN c JE INOVATIVNA ISHRANA BILJAKA BOROVNICE, I SVE NIČEMU DO SADA SLIČNO. KADA VAM POSTOJEĆA ISHRANA NE MOŽE DATI VIŠE U UZGOJU BOROVNICE, TU JE PLAN c. Iako zvuči nerealno, doista je tako, a u nastavku možete naći detaljna pojašnjenja.

 

ZAŠTO JE PLAN c POTREBAN PROIZVOĐAČIMA VISOKOŽBUNASTE BOROVNICE?

Proizvođači borovnice rade sve što je potrebno i hrane biljke, ali opet ne mogu povećati prinos, ili šta više svake godine gube značajne količine roda. Razočarani zbog toga, oni svake godine menjaju đubriva, ili istim povećavaju količine, i opet dobiju loš rezultat, odnosno ne poprave postojeće stanje. LOŠ REZULTAT U PROIZVODNJI JE NAJČEŠĆE POSLEDICA NEKOG OD VANJSKIH UTICAJA OKOLINE, POPUT: MRAZA, SUŠE, VRUĆINE, VETRA, GRADA, SLANOSTI ILI LOŠIJIH USLOVA ZEMLJIŠTA ZA UZGOJ BOROVNICE, ILI PAK NJEGOVE PREKOMERNE ZASIĆENOSTI VODOM, NEODGOVARAJUĆE PRIPREMLJENOSTI, I SLIČNO. NAVEDENE POJAVE IZAZIVAJU STANJE STRESA ZA BILJKE BOROVNICE, A BUDUĆI DA SU UZROK VANJSKI UTICAJI OKOLINE KOJI SU NEŽIVE PRIRODE, ONDA KAŽEMO DA JE TO ABIOTSKI STRES.

Može se reći, proizvođač sve uradi, sve primeni iz PLANA b ishrane, a onda dođe mraz i nanese mu značajne štete, kasnije nastupi suša, i u konačnici mu se rod prepolovi. PRAKTIČNO, ABIOTSKI STRES POREMETI NORMALNO FUNKCIONISANJE BILJAKA VISOKOŽBUNASTE BOROVNICE ŠTO ZA POSLEDICU IMA NJIHOVU NARUŠENU PROIZVODNOST. ŠTO SE VIŠE PUTA PONOVI ABIOTSKI STRES TOKOM CIKLUSA PROIZVODNJE, TO JE VEĆA ŠANSA ZA GUBITAK PRINOSA U UZGOJU VISOKOŽBUNASTE BOROVNICE. Zbog specifičnosti sistema uzgoja vrlo često se desi gušenje biljaka usled prekomerne količine vode, ili pak aktivnosti različitih mikroorganizama u malč materijalu i kiselim uslovima sredine, što za posledicu ima ne samo gubitak prinosa, već i određenog broja biljaka. OVDJE JE DAKLE KOMBINACIJA ABIOTSKOG STRESA IZAZAVANOG OD STRANE NEŽIVOG FAKTORA KOJI JE PREKOMERNA KOLIČINA VODE, ALI I BIOTSKOG ČIJI SU UZROČNICI MIKROORGANIZMI, ODNOSNO ONO ŠTO JE ŽIVO. PREMA TOME, SMANJENJE RODNOSTI KOD BILJAKA VISOKOŽBUNASTE BOROVNICE PRVENSTVENO JE POSLEDICA STRESNOG STANJA ZA BILJKE, A ONO MOŽE BITI UZROKOVANO ABIOTSKIM ILI BIOTSKIM FAKTORIMA.

001
ZA PREVAZILAŽENJE SMANJENJA RODA U PROIZVODNJI VISOKOŽBUNASTE BOROVNICE UZROKOVANOG ABIOTSKIM FAKTORIMA RAZVILI SMO PLAN c, I ZATO JE ON REŠENJE ZA VEĆINU STVARI U PROIZVODNJI KOJE SADA PROIZVOĐAČI SMATRAJU NEREŠIVIM.